Sisustus

Vanhan puulattian kunnostus – ennen ja jälkeen

 photo IMG_1485b_zpsghy8ibre.jpg

 photo IMG_0526b_zpsomkkxdst.jpg

 photo IMG_1457b_zpspiff4caz.jpg

Jo edellistä asuntoani etsiessäni haaveilin vanhoista puulattioista ja niiden tuomasta tunnelmasta muuten modernisti sisustettuun kotiin. Edellisen asuntoni kohdalla jouduin kuitenkin pettymään ja luopumaan haaveestani toistaiseksi, sillä vanhan laminaatin alta paljastui paikoitellen hyvinkin huonokuntoinen alkuperäinen lattia. Tänä keväänä uutta kotia etsiessäni oli toivelistani kärkisijoilla jälleen kerran puulattia – ja arvatkaapa mitä? Vihdoinkin löysin sen! 1940-luvulla rakennetun talon asunnossa oli säilytetty vanha mäntylankkuinen lautalattia, ja vaikka lattia oli paikoitellen pahasti ajan mittaan tummunut ja imenyt itseensä väriä, oli laudat kuitenkin hyvässä kunnossa. Ja koska ennen kaikkea halusin lattian tuovan kotiin sellaista rennompaa tunnelmaa, ei pienet halkeamat tai lankkujen välien aukot tässä projektissa haitanneet. Ainoa asia, joka itseäni haittasi oli lankkujen tunkkainen sävy.

Pienten selvittelyjen jälkeen löysin täydellisen ratkaisun vanhan puulattian kunnostukseen: Lattia hiottiin kauttaaltaan ja siihen levitettiin lopulta neljä kerrosta Tikkurilan Parketti-Ässä petsiä (sävy 1600 valkoinen) ennen suojaavan lakkakerroksen levitystä. Uusiin lattialautoihin riittää yleensä jo 2 kerrosta petsiä tuomaan valkoisen sävyn lautoihin, mutta tämä vuosikymmeniä vanha lattia oli imenyt itseensä elämänsä aikana ties mitä elämän jälkiä, joten vaikka lattia hiottiin koneella ammattimiesten toimesta, näytti lattia paikoitellen jopa hylkivän petsiä. Tämän erotti selvästi kohdasta, johon seinän kaadon myötä laitettiin pari uutta laudanpätkää. Pelkäsinkin koko ajan, että lattiasta tulee epätasainen ja läikikäs, mutta onneksi normaalia useampien petsikerrosten jälkeen lattia alkoi näyttää siltä kuin halusinkin. Ja itse asiassa lakkakerros vielä tasoitti pinnan sävyä hieman.

Nyt uudessa kodissani onkin lattia valmis lattialistoja myöten, ja täytyy sanoa, että olen aivan hurjan tyytyväinen lopputulokseen! Vaikka lattia on nyt aiempaan verrattuna selvästi valkoisempi, kuultaa petsin alta puun syyt kauniisti läpi. Tämä taas antaa lattialle kuin myös koko kodille hieman boheemimpaa tunnelmaa – varsinkin kun tietää lattialautavanhusten nähneen elämää jo paljon ennen minua.

You Might Also Like

7 kommenttia

 • Reply
  Minna
  1.6.2015 at 09:18

  Kaunis lattia! Mä jo pelkäsin, että laitat sen peittoon, kun jossain kuvassa sitä vähän vilahti. Vanhoissa puulattioissa on ihanaa fiilistä, omani maalasin helmenharmaaksi rakoineen päivineen.

 • Reply
  suvi m
  1.6.2015 at 16:32

  Ihana tuli! 🙂 Voi että odotan jo laajempia kuvia uudesta kodistasi!

 • Reply
  Nimetön
  9.7.2015 at 23:04

  Moikka,
  Miten hoiditte hionnan?

  • Reply
   Adalmina
   8.8.2015 at 10:46

   Hionta hoidettiin remppafirman puolesta hiontakoneella.

 • Reply
  Nimetön
  28.8.2015 at 19:57

  Voitko vinkata mikä remppafirma on kyseessä/yht.tiedot? Mikä oli hionnan hinta/m2. Kiitos!

  • Reply
   Adalmina
   31.8.2015 at 19:32

   Hei, lähetätkö minulle sähköpostia niin vastailen siihen yhteystietojen kera (adalminassecret@gmail.com).

   • Reply
    nimetön
    6.12.2015 at 18:50

    Hei,
    Olen yrittänyt laittaa sähköpostia useamman kerran koskien lattiaa, mutta meneeköhän roskaposttin..:) ?

  Jätä kommentti